Дача

Зимівля цибулі-порею на грядках — можливо її організувати і як це зробити

М’який і ніжний смак у поєднанні з крайньою корисністю зробили цибулю-порей улюбленої зеленню багатьох цінителів смачної кухні. Все частіше городники висаджують цей сорт на своїх присадибних ділянках. Однак дуже рідкісні садівники у курсі того, що даний цибулю можна висаджувати восени і залишати на зимівлю. У статті я докладніше опишу цей процес і розкрию всі тонкощі і нюанси.

Опис

Цибуля-порей належить до виду дворічних сортів. Виростає до 90 см заввишки. У нього подовжена біла луковичка і плоскі щільні пір’я зелених відтінків. Має ніжний і приємний смак з характерним ароматом.

З настанням весни викидає довгу стрілку з круглим суцвіттям з дрібних квіточок білого і рожевого відтінків і чорними трехгранниками насіння.

Висадка в зиму можлива завдяки стійкості порею до сильних холодів, витримує морози до -14 °С. Однак такі низькі температури вимагають укриття і сніжних наносів.

Збір основного врожаю починається з середини серпня. Найбільш ранні сорти можна вживати в їжу з грядки, починаючи вже з кінця липня, однак такий цибуля не підходить для тривалого зберігання. Середньостиглі види готові до прибирання з початку жовтня. Самим довго дозріваючим гібридів часу необхідно більше – їх починають збирати практично в кінці листопада. Саме ці сорти легко зможуть перенести зимові морози під сніговими заметами.

Зимівля порею на грядках

Першим ділом підготовки цибулі до зимованию стане високе підгортання кожного стебла.

Потім цибульні грядки мульчують торфом, сухою травою або ялиновим гіллям. При очікуванні дуже суворої зими рекомендую додатково вкрити грядки нетканим матеріалом, встановленим на невисоких дугах.

Хорошою перевагою зимівлі буде той факт, що за довгий час холодів цибулю накопичує велику кількість корисних речовин.

Попередній догляд

Грядки до зими готують заздалегідь. Нейтралізують кислотність вапном, луг – торф’яний добавкою, перекопують землю на глибину полотна лопати. З добрив вносять перепрілий компост або коров’як, тирса і препарати з фосфором і калієм.

Навесні додатково живлять грунт аміачними добавками.

Посадка

Висадка порею проводиться в добре политий грунт. Насіння сіють тільки в теплих південних широтах, починаючи з середньої смуги для посіву підійде тільки розсада, яку обрізають на 1/3, добре поливають і додатково мульчують.

Добрими попередниками для порею стануть бобові, капуста, картопля, гарбуз і помідори.

Догляд

Зазначу, що такого луку вкрай важливий регулярний рясний полив, не менше 3 разів на тиждень. Для запобігання висихання грунту раджу промульчировать грядки торф’яним шаром, який добре утримує вологу.

Підгортати стебла необхідно два рази на місяць через пару годин після поливу. Прополюванням відіграє важливу роль у період вегетації, після дозрівання цибулю сам «задушить» бур’яни.

Підгодівля порей потрібна на регулярній основі:

  • 3 тижні після висадки – розведений коров’як (1 л на 10 л води);
  • 5 тижнів після висадки – мінеральне добриво (сечовина-20 г, суперфосфат 30 г, калій 15 г, вода-10 л);
  • друга половина липня – аналогічна мінеральна добавка із збільшенням дози фосфору та калію на 10 г кожного.

Самим небезпечним шкідником для порею є цибульна міль, яка травмує живі тканини рослини і може погубити його. Для боротьби з паразитами рекомендую наприкінці весни провести обприскування інсектицидами, які знищать як дорослих комах, так і личинок.

Другою небезпекою для цибулі стане грибок цибулевої іржі. При сильному ураженні рослини знищують (рекомендую спалити хворі стебла), що залишилися обробляють бордоским засобом, удобрюють калієм, регулярно ретельно розпушують землю і видаляють всю зайву траву.